2011-08-31

AIK-Södertälje SK (träningsmatch)

(C) Jojjesplejs
 Idag hade AIK ännu en träningsmatch innan Elitserien drar igång. Och idag var det SSK som kom på besök på Hovet. Det börjar bra redan i början av första perioden när Blomdahl och Grozzi skapar en farlig chans, men målvakten lyckades få ut benskyddet. Första perioden var ganska chansfattig så efter första perioden slutade det 0-0. Men sen i början av andra perioden efter bara några sekunder gör AIK 1-0 genom Videll. Sen försökte även V. Ahlström sig på att göra mål, men utan resultat. AIK tryckte på rätt bra i andra perioden, var riktigt sugna på att utöka ledningen. Men något mer mål för AIK i andra perioden blev det inte, istället var det SSK som kvitterade till 1-1 efter att Flodqvist trädde in pucken bakom Fasth. Sen skapade Videll ytterligare en bra chans, men andra perioden slutar 1-1. Skottmässigt 15-6 till AIK.

Videll kommentarde följande mellan perioderna "SSK var bättre i första och vi bättre i andra"

I tredje perioden blev det en bra start för AIK efter att Stefan Johansson skjuter in 2-1 och skottet styrs in via en SSK spelare. AIK styr spelet i tredje perioden men SSK fick till några farigheter då och då. Publiksiffran under dagens träningsmatch landade på 1500. Blev inga fler mål under perioden, matchen slutar alltså 2-1 till AIK. Härlig seger inför Elitseriestarten som snart drar igång! :D Nu är det bara att ladda inför nästkommande träningsmatch som går av stapel den 2 September mot Almtuna.

2011-08-29

Bangura till Celtic iallafall!

(C) Aftonbladet

Såg nyss en artikel på Aftonbladet att Mohamed Bangura går till Celtic iallafall. Mohameds idol är nämligen Henke Larsson och han vill gå hans fotspår. Trist för AIK att förlora en bra spelare. Först blir vi av med Teteh Bangura och nu även Mohamed. Får se hur det blir med affären om att ta hem Tetehs bror (som också heter Mohamed) för att få spela för AIK. Prislappen för Mohamed landade på runt 23 miljoner. Så matchen igår mot Syrianska kan ha varit Mohameds sista match i svartgula tröjan.

Artikeln kan ni själva läsa
här

AIK-Syrianska uppdatering!

(c) jojjesplejs

Igår hade AIK match mot Syrianska hemma på Råsunda. Nedan följer en sammanfattning om händelser ifrån matchen samt lagens uppställningar:
AIK
Målvakt:
27. Ivan Turina Backar: 4. Nils-Eric Johansson, 2. Niklas Backman, 6. Alexander Milosevic, 16. Martin Lorentzson Mittfältare: 24. Daniel Gustavsson, 7. Helgi Danielsson, 5. Robert Åhman Persson, 9. Martin Kayongo-Mutumba Forwards: 20. Mohamed Bangura, 22. Kwame Amponsah Karikari

Avbytare:
8. Daniel Tjernström, 13. Kenny Stamatopoulos, 18. Niklas Maripuu, 21. Admir Catovic, 28. Viktor Lundberg, 29. Gabriel Özkan, 31. Lalawele Atakora

Formation: 4-4-2

Syrianska
Målvakt:
21. Dwayne Miller Backar: 8. David Durmaz, 13. Omar Jawo, 3. Ivan Ristic, 5. Isa Demir Mittfältare: 14. Yussuf Saleh, 18. Anders Baath, 22. Alexander Michel, 25. Imad Zatara Forwards: 23. Dinko Felic, 99. Peter Ijeh

Avbytare: 1. Christian Frealdsson, 9. Mohamed Kabia, 10. Sharbel Touma, 16. Rabi Elia, 17. Erkan Saglik, 19. Nahir Oyal, 95. Mamadou Fofana

Domare: Daniel Stålhammar

Matchen:

AIK kämpade på i första halvlek i 33:e minuten fick Nisse Johansson en nickmöjlighet men billen gick utanför. Även Syrianska försökte få till ett mål i 34:e minuten genom Anders Baath. Men AIK gav sig inte i första halvlek utan försökte gång på gång att försöka få den på mål, men ställningen efter första halvlek slutade 0-0. I andra hallek försökte Alexander Milosevic att göra mål via nick i 48:e minuten men bollen täcktes bort av försvarare. Äve´n Niklas Backman gjorde ett försök att få bollen på mål i 52:a minuten men även denna gång täcktes bollen av försvarare. I 59:e minuten var det Mohamed Banguras chans att försöka få till ett mål, men oturligt täcktes den också av en försvarare. I 62:e minuten bytes Mutumba ut och ersattes av Viktor Lundberg istället. I 62:a minuten gör AIK sitt andra byte och byter Daniel Gustavsson och ersätter honom med Gabriel Özkan. I 67:e minuten var det mycket nära mål för AIK då Alexander Milosevic nickade bollen i stoplen. AIK försökte gång på gång att få till ett mål men det verkade aldrig riktigt lossna. I 81:a minuten gör AIK sitt tredje och sista byte då Kwame Amponsah Karikari ersätts av nykomlingen Lalawele Atakora. I 83:e minuten drar Erkan Saglik (Syrianska) på sig rött kort efter att ha uppfört sig osportsligt då han sparkat Viktor Lundberg i huvudet. Även Helgi Danielsson ville försöka få till ett mål i 88:e minuten, men skottet gick utanför. Även nykomlingen Atakora försökte få till ett mål men utan resultat. Men sen efter att domaren lagt till 6 minuter tilläggstid lossnar det äntligen då Robert Åhman Persson stänker in 1-0 till AIK på frispark. Och så slutar också matchen.
Europa League nästa! :D

Celtic nobbar Bangura

Såg denna artikel på Aftonbladet idag:
Värvar istället en Senegales
Det blir ingen Mohamed Bangura i Celtic.

Klubben nobbar AIK-stjärnan och väljer i stället att värva från Senegal.
Celtic har gjort klart med Maritimos 23-årige anfallare Baba Diawara.
Sportbladet har tidigare rapporterat att Celtic har varit väldigt intresserat av att knyta till sig Mohamed Bangura från AIK. Enligt brittisk press har övergången i stort sett varit helt klar. Men nu kan Sportbladet avslöja att affären spricker mellan Celtic och AIK. Celtic var och scoutade Bangura under AIK:s segermatch mot Syrianska i går, men den brittiska klubben var även på plats när Maritimo och Sporting möttes i Portugal i går. Där såg Celtic Baba Diawara avgöra tillställningen i slutminuterna, Maritimo vann med 3-2.
Senegalesens insats blev avgörande för vem Celtic skulle värva i sommar.
Har inte råd med Bangura ocksåKlubben har kommit överens med 23-åringen, vilket gör att det inte blir något Skottland för Bangura.
Celtic har inte råd att plocka in två anfallare. – Affären är inte helt klar, de är också nere i Portugal och kollar på en spelare. Men jag vill inte säga vilken, sa Banguras agent Patrick Mörk till Sportbladet i går.

Ni kan själva läsa artikeln här

2011-08-27

HPK-AIK (träningsmatch)

Idag hade AIK sin andra träningsmatch i ishockey i Finland, denna gång var det mot HPK. Det började bra för AIK redan i första perioden efter att Blomdahl (Videll, Johansson) gjort 1-0 till Gnaget efter en klocktid på 3:23. Sen 8:20 i första perioden utökade Nordström AIK:s ledning till 2-0 i spel 4 mot 5. Sen 11:21 i första perioden lyckades även HPK göra mål, ställningen nu 2-1. Skott mässigt efter första perioden slutade 12-12. I Andra perioden fortsatte AIK att göra mål, 31.36 Gynge (Calsson, Sandberg) 39:59 gör HPK mål igen, ställningen nu 2-3 till Gnaget. Skott 15-11 till AIK efter andra perioden. Tredje perioden gjorde Gynge (Viklund, Rudslätt) 4-2 till AIK på en tid 41:42. 41:56 gör även HPK mål. Men AIK vinner ändå matchen med 4-3 och skott mässigt efter tredje perioden slutade 18-10 till HPK.

BRA KÄMPAT AIK!

Dessa spelare är uttagna till imorgon!

Följande spelare är uttagna till matchen imorgon mot Syrianska FC:

2 Niklas Backman, 4 Nils-Eric Johansson, 5 Robert Åhman Persson, 6 Alexander Milošević, 7 Helgi Daníelsson, 8 Daniel Tjernström, 9 Martin Kayongo-Mutumba, 12 Christian Kouakou, 13 Kyriakos Stamatoupolus, 16 Martin Lorentzson, 18 Nicklas Maripuu, 20 Mohamed Bangura, 21 Admir Ćatović, 22 Kwame Amponsah Karikari, 24 Daniel Gustavsson, 27 Ivan Turina, 28 Viktor Lundberg, 29 Gabriel Özkan, 31 Lalawélé Atakora.

Ska bli intressant att se vad nykomlingen Atakora kan prestera. :) Får hoppas att Alm ger honom några spelminuter och att Atakora gör bra ifrån sig ;)

Imorgon smäller det!

Kl 16.30 imorgon smäller det, då tar AIK emot Syrianska hemma på Råsunda. Just nu är det totalt 11 199 biljetter sålda. Det är imorgon vi ska visa Syrianska att dom inte tillhör Allsvenskan och att dom är chanslösa på våran hemmaplan! Senaste mötet slutade inte så bra, men nu är det nya tag som gäller!

KOM IGEN GNAGET!

Först blev vi av med Teteh och nu kanske Mohamed också!

Läste en artikel idag på Aftonbladet att AIK funderar på att sälja Mohamed Bangura till Celtic. Själv tycker jag att AIK ska behålla honom eftersom han har bidragit mycket till AIK och han har fortfarande mycket kvar att ge. Ni får rätta mig om jag har fel.

Ni kan själva läsa artikeln på följande länk [
länk]

2011-08-25

Lalawélé Atakora är nu spelklar

(C) AIK Fotboll

AIK skrev den 18 augusti ett kontrakt med mittfältaren Lalawélé Atakora från Togo för resterande säsongen 2011. Nu har Atakora fått sitt spel- och arbetstillstånd och han är därmed uttagningsbar till AIK:s kommande matcher.

Avspark: Inför AIK-Syrianska FC

Efter två snöpliga förluster i rad för tre veckor sedan är AIK nu tillbaka på det vinnande spåret igen och har noterat segrar över IFK Norrköping och Trelleborgs FF. På söndag (28 augusti) är det dags för den sista omgången innan det är dags för ännu ett landslagsuppehåll. Syrianska FC står för motståndet och matchen är mycket viktig för bägge lagen. AIK kämpar för en Europaplats till nästa år och Syrianska försöker hålla sig kvar i Allsvenskan. Avspark kl 16:30.
AIK var i söndags överlägsna mot Trelleborgs FF hemma på Råsunda och vann med klara 3-0 (1-0). Lagkaptenen Nils-Eric Johansson gav AIK ledningen i den 29:e minuten efter att ha varit först på stolpreturen efter Mohamed Banguras frispark. Bangura var svårfångad för motståndarförsvaret under hela matchen och var hal som en ål då han låg bakom förspelet innan 2-0 då Robert Åhman Persson för tredje gången i år d-u-n-k-a-d-e in bollen i mål. I slutminuterna ställde sig hela arenan upp och hyllade Gabriel Özkan som fastställde slutresultatet till 3-0. Målet var Özkans första mål sedan den 25 maj 2010 då han nätade i cupsegern borta mot Östers IF (3-1) och första allsvenska mål på nästan två år (AIK-Gefle IF 1-0, den 17 oktober 2009).

Söndagens motståndare Syrianska FC har haft en minst sagt vikande formkurva efter midsommar och har på de nio spelade matcherna noterat en seger (4-1 hemma mot Trelleborgs FF) och åtta förluster. Senast föll man hemma mot IF Elfsborg med 0-2 efter att David Elm och Stefan Ishizaki avgjort innan paus.

När lagen möttes på Södertälje Fotbollsarena den 25 april avbröts matchen i den 21:a minuten efter att knallskott kastats in och briserade i närheten av den ena assisterande domaren. Det är i dagsläget fortfarande inte 100% fastställt varifrån de första knallskotten, som gjorde att matchen bröts, kastades ifrån, men Svenska Fotbollförbundets Disciplinnämnd beslutade den 12 maj att fastställa slutresultatet till 3-0 till Syrianska FC och att dessutom ålägga AIK böter om 150 000 kr. Beslutet är överklagat både till SvFF:s Besvärsnämnd och till Riksidrottsnämnden. Matchen i Södertälje var den första av hela tre avbrutna matcher i årets allsvenska, de övriga är Malmö FF-Helsingborgs IF den 24 maj och Malmö FF-Djurgården den 30 juli.

27-årige mittfältaren Yussef Saleh lånades inför säsongen ut av AIK till Syrianska och han har spelat 19 matcher, varav 16 från start, för dem i årets seriespel och noterat ett mål.

Södertäljelaget omgavs inför den allsvenska debuten av rykten om att vara ett riktigt publiklag, men de ligger sist i publikligan på svaga 2 747 åskådare i snitt och i fem av hemmamatcherna har de haft under 2 000 personer på plats. Bottennoteringen är mycket svaga 1 585 i solskenet mot Mjällby AIF den 23 juni.

Syrianska saknar på söndag lagkaptenen Ahmet Özdemirok och nyförvärvet Razak Omotoyossi efter deras grova utvisningar mot Helsingborgs IF (1-2) den 7 augusti som resulterade i totalt tre matchers avstängning. Serieledarna vände då 0-1 till 2-1 under den avslutande kvarten och även tränaren Özcan Melkemichel skickades upp på läktaren.

Fem AIK-spelare (Ivan Turina, Helgi Daníelsson, Kenny Pavey, Martin Kayongo-Mutumba och Robert Åhman Persson) riskerar avstängning i bortamötet med Örebro SK FK den 12 september.
Inbördes möten 201125/4 Syrianska FC-AIK x-x (x-x)
19’ 1-0 Dinko Felic (Yussuf Saleh) – nick
Publik: 5 626 på Södertälje Fotbollsarena
* Matchen avbröts i den 21:a minuten och slutgiltigt besked om utgången av den är inte klar.

Senaste laguppställningarna
AIK-Trelleborgs FF 21/8
Startelva (4-4-2): 27 Ivan Turina - 16 Martin Lorentzson, 6 Alexander Milošević, 2 Niklas Backman, 4 Nils-Eric Johansson (K) - 24 Daniel Gustavsson (66), 7 Helgi Daníelsson, 5 Robert Åhman Persson (72), 9 Martin Kayongo-Mutumba (81) - 22 Kwame Amponsah Karikari, 20 Mohamed Bangura.
Avbytare: 28 Viktor Lundberg (66), 18 Nicklas Maripuu (72), 29 Gabriel Özkan (81), 8 Daniel Tjernström, 13 Kyriakos Stamatopoulos (mv), 15 Kevin Walker, 21 Admir Ćatović.
Tränare: Andreas Alm (37 år, första säsongen).

Syrianska FC-IF Elfsborg 21/8
Startelva (4-2:3-1): 21 Dwayne Miller - 5 Isa Demir, 17 Erkan Saglik, 13 Omar Jawo, 8 David Durmaz - 11 Abgar Barsom (K, 73), 6 Johan Arneng - 19 Nahir Oyal (51), 22 Alexander Michel (52), 14 Yussuf Saleh - 99 Peter Ijeh.
Avbytare: 10 Sharbel Touma (51), 9 Mohamed Kabia (52), 20 Alusine Kamara (73), 1 Christian Frealdsson (mv), 16 Rabi Elia, 26 Semir Mete, 95 Mamadou Henri Fofana.
Tränare: Özcan Melkemichel (43 år, sjunde säsongen).

AIK:s målskyttar i Allsvenskan 2011
Teteh Bangura 15, Mohamed Bangura 7, Robert Åhman Persson 4, Nils-Eric Johansson 2, Viktor Lundberg, Kenny Pavey, Martin Lorentzson, Martin Kayongo-Mutumba, Kwame Amponsah Karikari, Gabriel Özkan, självmål (Ranégie, BK Häcken). Totalt 35 mål.

Matcherna i omgång 23 (med tabellplacering inom parantes)
2011-08-25, kl 19:00 IFK Norrköping FK (14) - Djurgården (13)
2011-08-27, kl 14:00 Trelleborgs FF (12) - Halmstads BK (16)
2011-08-27, kl 16:00 Kalmar FF (7) - IFK Göteborg (6)
2011-08-28, kl 14:00 Gefle IF FF (11) - BK Häcken (4)
2011-08-28, kl 14:00 Helsingborgs IF (1) - Örebro SK FK (8)
2011-08-28, kl 16:30 AIK (3) - Syrianska FC (15)
2011-08-28, kl 16:30 Malmö FF (9) - IF Elfsborg (2)
2011-08-28, kl 16:30 Gais (5) - Mjällby AIF (10)
* Malmö FF har spelat 19 matcher. BK Häcken, Gefle IF FF och Djurgården har spelat 21 matcher.
Dagar sedan (28/8)AIK vann en titel 540 (Supercupen 2010)
Djurgården vann en titel 2 129 (Svenska cupen 2005)
Hammarby vann en titel 3 598 (Allsvenskan 2001)

Mer info om historiska samt kommande matcher finns i AIK:s eminenta statistikdatabas.
AIK spelar sin nästa hemmamatch på Råsunda Fotbollstadion måndagen den 19 september, kl 19:00 då Djurgårdsjävlarna kommer på besök.

2011-08-23

AIK-Timrå IK (Träningsmatch)

Ikväll hade AIK en träningsmatch mot Timrå IK (som också blir AIK:s premiär motståndare i första matchen när Elitserien drar igång) Det började bra för AIK:s del efter att Patric Blomdahl gav AIK ledningen redan tidigt i första perioden. Men sen kvitterade Timrå i första perioden genom Halonen. Timrå skulle sedan ta ledningen kort efter deras kvitteringsmål genom Pikkarainen. Efter första perioden slutade skotten 8-8. AIK började sedan andra perioden med 4 man på isen. Sen vart det fight mellan Bång och Halonen efter att Halonen kastat handskarna. Halonen fick matchstraff och Bång fick en tvåa. I slutet av andra perioden utökar Timrå sin ledning till 1-3 genom Pikkarainen ígen. Och det skulle tyvärr inte bli några fler mål för AIK ikväll mot Timrå, istället var det Timrå som gjorde mål igen och matchen slutade 1-4.

Får hoppas på ett bättre resultat esn när Elitserien börjar och vi möter Timrå igen :)

Syrianska gästar Råsunda

På söndag gästas AIK av Syrianska hemma på Råsunda. Senast dessa lag mötte varandra var 25 April och då avbröts matchen pga att domare blev skadad. Och som följd av detta så dömdes AIK till en 3-0 förlust och böter för att SvFF ansåg att det var AIK supportrar som låg bakom attacken. Men enligt min åsikt så är det helt fel domslut, eftersom det nu på senare tid att dykt upp material där det framgår att det inte alls var AIK supportrar som låg bakom domarens skada.

Men på söndag är det dags för Gnaget att visa nykomlingarna Syrianska att dom inte hör hemma i Allsvenskan. Matchen startar 16.30. Kommer givetvis att lägga upp ett inlägg om hur det gick i matchen sen efter att den spelats.

Inför AIK-TIK: #14 Daniel Rudslätt

Daniel Rudslätt är en av dem som med sin rutin ska leda AIK den här säsongen. Han ser fram emot en ny säsong och hoppas att matchen mot Timrå ska ge fler bevis på att laget är på rätt väg. – Jag hoppas vi kan fortsätta där vi slutade senast mot Brynäs, säger Rudslätt.

Vinst med 4-2 mot Brynäs senast, varför?
– Det gick verkligen över förväntan för att vara den första riktiga matchen. Det var lite spänt innan men hade snabba ben och bra fart. Spelet flöt på riktigt bra.

Känns det inte lite för bra för att vara första matchen?– Nej det vet jag inte. Både vi och Brynäs är långt ifrån formen. Det är fortfarande försäsong, men vi hade bra träningar hela veckan innan match. Det kändes som det gör under brinnande seriespel. Vi hade tempo i alla övningar och alla var på tårna. Tränar man bra så spelar man bra.

Vad beror det på att känslan på träningarna varit så bra?– Det har väl med många saker att göra, men att vara tillbaka, hemma, på Hovet har nog en liten del i det. Sen är det också skillnad mot förra året då vi hade en hel del skador under hela försäsongen. Nu saknar vi bara Salmonsson, McDonell och MacNevin. Det gör en hel del att få träna med fullt lag.

Vad kan man förvänta sig av matchen mot Timrå? – Jag hoppas vi kan fortsätta där vi slutade senast. Vi ska ta kontroll över matchen och spela vårt spel som är en offensiv hockey där vi äger mycket puck. Det är bara vinnarskallar i det här laget, så alla vill vinna. Samtidigt ska vi fortsätta slipa på detaljerna och få in känslan att vi är på rätt väg.

Sollentuna idag och Märsta senast, hur känns det att "komma ut" från Hovet och spela hemmamatcher på bortaplan?– Det är kul. Det är inte så långt ifrån stan och det är bra för klubben att fler få se AIK. Jag tror det är viktigt att vi visar upp oss. Kul också för det mindre klubbarna att arrangera matcher som drar stort intresse kring sig.

Vad är din egen känsla inför säsongen?– Som resten av laget gick det bättre och bättre förra året. Och det slutade ju riktigt roligt med en semifinal. Det känns att vi tagit ytteligar steg och är fyllda av självförtroende.

Underbara stunder!

AIK när dom vinner över Växsjö Lakers med 2-0 och går vidare till Elitserien

AIK vinner SM Guld 2009 efter att Daniel Tjernström ger AIK 1-2 ledning mot IFK Fisk