2012-02-17

Derbyseger!

Igår spelade AIK det femte och avgörande derbyt om vilket stockholmslag som är bäst i stan. En liten ändring i truppen än vad vi är vana vid att se var att varken Viktor Fasth eller Markus Svensson vaktade AIK:s kasse, för Fasth var fortfarande skadad och Markus Svensson var sjuk. Så det vart Niklas Lindström som fick rycka in i gårdagens match. Vid senaste derbyt vann AIK med 4-3 i sudden. Inför gårdagens match hade AIK en förlust med sig i bagaget efter att ha förlorat mot HV71 på straffar med 3-4. Djurgården hade också inför matchen igår med sig en förlust efter att ha förlorat mot Frölunda borta med 2-1.

Första perioden började med att Djurgården tog ledningen 1-0 (14.59) genom Erik Gustafsson (ass. Mika Zibanejad, Fredrik Claesson) Och det var det enda målet som kom under perioden, den enda händelsen som skedde innan periodpausen var att Djurgården fick en PP chans (18.06) efter att Rastislav Pavlikovsky fick 2 minuter för Hakning. Skottstatistiken slutade på 10-4 till Djurgården.

Andra perioden började med en PP chans för AIK (1.24) efter att David Printz fick 2 minuter för Tripping. Men något kvitteringsmål kom inte för AIK. Istället blev det en dubbelutvisning (4.24) först fick AIK:s Fredrik Svensson 5 min + matchstraff för Roughing efter att ha "slagit" på en liggande Djurgårdsspelare (Ölvestad) Och vid samma tidpunkt fick även Jimmie Ölvestad 2 minuter för Roughing. Efter lite mer än halva matchen spelad (12.23) fick AIK ytterligare en PP chans efter att Philip Holm fick 2 minuter för Tripping. Men inget kvitteringsmål kom då heller, men AIK fick ännu en PP chans (14.26) efter att Erik Gustafsson fick 2 minuter för Slashing. Och under detta 4 mot 5 spel gav AIK utdelning, för (14.55) kvitterar AIK till 1-1 genom Robert Rosén (ass. Oscar Steen, Stefan Johansson) Det dröjde mindre än en minut senare efter AIK:s kvitteringsmål innan AIK tog ledningen 1-2 (15.27) genom Oscar Ahlström (ass. Victor Ahlström) Vid det tillfället tog Djurgården Time Out. Men vad som Djurgården diskuterade kan inte ha hjälpt laget speciellt mycket för (18.07) utökar AIK sin ledning till 1-3 genom Victor Ahlström. En minut senare (19.07) fick Djurgården en PP chans efter att Rastislav Pavlikovsky fick 2 minuter för Fasthållning. Skottstatistiken slutade på 11-12 till AIK.

Tredje perioden var länge händelselös. Det dröjde enda till 8.09 innan det hände någonting i matchen. Ytterligare en dubbelutvisning, först fick Jimmie Ölvestad 2 minuter för Fasthållning och Oscar Ahlström fick 2 minuter för Interference. Under det 4 mot 4 spelet fortsatte AIK att briljera, (9.34) satte AIK punkt för matchen genom att trycka dit 1-4 genom Daniel Rudslätt (ass. Johannes Salmonsson, Fredrik Carlsson) Och det var det sista som hände i matchen. Skottstatistiken slutade på 17-6 till Djurgården. Den totala skottstatistiken slutade på 38-22 till Djurgården.

Underbart med en derbyseger! Det femte och avgörande derbyt slutade helt i min belåtenhet. Skönt med 3 poäng för att börja säkra en slutspelsplats allt mer. AIK ligger kvar på sin 7:e plats i tabellen fast nu med 70 poäng. Bara att ladda om inför nästa match som är mot Linköping (hemma) imorgon (18/2) kl 16.00.