2012-01-26

AIK visade sig vara starkast (som vanligt)

Johannes Salmonsson avgör derbyt
Ikväll var det dags för AIK:s sista hemmaderby för säsongen mot Djurgården. Lagen har mött varandra 2 gånger tidigare denna säsong. Och lagen har vunnit varsin match, första derbyt spelades 20/9 då vann Djurgården med 4-2. AIK:s målskyttar då var: Robert Rosén (0-1), Dick Tärnström (3-2) Andra derbyt spelades den 14/11 och den vann AIK med 5-0. AIK:s målskyttar då var: Richard Gynge (1-0), Tobias Viklund (2-0), Johannes Salomonsson (3-0), Richard Gynge (4-0) och Daniel Bång (5-0). Läget i tabellen inför idag så ligger AIK på en 6:e plats och Djurgården på en 10:e plats.

Hur var läget inför matchen ikväll då? Jo, Christian Sandberg och Oscar Steen saknades senast. David Lillieström-Karlsson är fortfarande borta pågrund av sin lunginflammation och spelar inte. Även Daniel Bång missade derbyt ikväll på grund av en fotskada efter ett sent återbud. Matchen försenades en tid för att det var oroligheter på läktaren.

Första perioden AIK fick en PP chans efter knappt 4 minuters spel (3.25) efter att Mathias Tjärnqvist fick 2 minuter för Hög klubba. Var mycket skott från bägge lagen i perioden, och det var AIK som gjorde första målet och tog ledningen 1-0 (14.26) genom Victor Ahlström (ass. Oscar Ahlström, Stefan Johansson) Med lite mer än en minut kvar av perioden (18.36) kvitterar Djurgården till 1-1 genom Daniel Brodin (ass. John Norman, Mattias Carlsson) Kort därefter får Djurgården en PP chans (19.05) efter att Dick Tärnström för Hakning. Och det var händelserna i perioden. Skottstatistiken slutade på 9-7 till AIK.

Andra perioden var mycket skott från AIK:s sida i början av matchen. Djurgården hade bara få till några få skottmöjligheter. Men fortfarande var ställningen 1-1 efter drygt 8 minuters spel. Djurgården drog på sig periodens första utvisning även denna period och ett nytt PP läge för AIK efter (11.05) då Erik Gustafsson för Fasthållning. Men inget vidare PP för AIK denna gången heller. Gynge får en fantastisk chans att ta ledningen efter att Gynge kommit fri med målvakten i slutet av perioden men Wesslau räddade. Mycket när att Gynge kunde gett AIK ledningen men Wesslau lyckades rädda pucken på mållinjen, och domaren var tvungen och kolla på reprisen från en annan vinkel, men inget mål (tyvärr). Men några mål under den här perioden blev det inte. Skottstatistiken slutade på 18-6 till AIK.

Tredje perioden var det även denna gång Djurgården som fick periodens första utvisning, och ett nytt PP för AIK (3.00) efter att Tim Eriksson fick 2 minuter för Hakning. Och det övertaget tog AIK vara på genom att ta ledningen 2-1 (3.22) genom Robert Rosén (ass. Daniel Rudslätt, Oscar Steen) En minut senare (4.22) kvitterar Djurgården igen till 2-2 genom Josef Boumedienne (ass. Jonas Almtorp) Efter nästan halva perioden spelad vart det fight mellan Patrik Nemeth och Christian Eklund det resulterade till att båda fick varsin 2 minuters utvisning för Roughing (9.23). Någon sekund senare (9.42) tar AIK ledningen igen 3-2 genom Johannes Salmonsson (ass. Fredrik Carlsson, Stefan Johansson) Kort därefter kvitterar Djurgården igen till 3-3 (11.14) genom Andreas Holmqvist (ass. Marcus Nilson, Josef Boumedienne) Men ställningen efter fulltid slutade 3-3 och allt fick avgöras i sudden. Skottstatistiken slutade på 14-8 till AIK. Totala skottstatistiken slutade på 41-21.

Fjärde perioden varade bara i några sekunder (0.44) rättare sagt innan AIK avgjorde matchen och vann med 4-3 genom mål av Johannes Salmonsson (ass. Tobias Viklund, Oscar Steen)

En underbar derbyseger ikväll! Skönt att det vart 2 poäng, AIK behöver verkligen poäng för att kämpa sig kvar i chansen om en slutspelsplats. Tack Salmonsson för att du avgjorde matchen! AIK ligger kvar på sin 6:e plats men utökade poängen till 61. Bara att ladda om nu inför nästa match som är mot Växsjö (hemma) den 31/1.

Bråket som utlöstes precis före nedsläpp och orsakade drygt 30 minuters försening.