2012-03-29

Ett långt avgörande på Hovet

(C) Jesper Zerman
Igår spelade AIK sin andra semifinal mot kopiorna Skellefteå hemma på Hovet. AIK spelade en fantastisk match senast i Skellefteå Kraft Arena (i måndags) och åkte därifrån med en 4-1 seger med sig inför denna match och en matchställning på 1-0. Läget i lagen var att Patrik Nemeth saknades under matchen efter att ha klivit av under matchen senast (fotskada) en sak som var glädjande var att Daniel Rudslätt var tillbaka och tog plats mellan tvillingarna. Hur ska man sammanfatta matchen då? Det var verkligen en låångt match och det dröjde ett tag för att skilja lagen åt. Vilket ni själva kan läsa här nedan i sammafattningarna periodvis.

Första perioden började med att AIK tog ledningen tidigt under perioden, det dröjde bara en och en halv minut (1.30) innan Richard Gynge (ass. Oscar Steen, Jonas Liwing) trycker dit 1-0 pucken bakom Joacim Eriksson. Innan perioden hade passerat halvtid utökade AIK sin ledning ytterligare till 2-0 (6.08) genom Johannes Salmonsson (ass. Josh MacNevin, Kent McDonell) Ställningen såg länge ut att hålla sig perioden ut, men när det återstod mindre än 30 sekunder kvar av perioden (19.32) fick Skellefteå till en reducering 2-1 genom Joakim Lindström (ass. Jimmie Ericsson, Lee Goren) Skottstatistiken slutade på 7-11 till gästerna.

Andra perioden började med att Skellefteå fick matchens första PP (2.55) efter att Daniel Rudslätt fick 2 minuter för Hakning. Men något kvitteringsmål för gästerna kom inte i det 4 mot 5 spel. Istället dröjde det till 5.25) innan Skellefteå kvitterade till 2-2 genom Oscar Möller (ass. Melker Karlsson, Hannu Pikkarainen) efter att AIK slarvade med att göra ett byte och blev 2 mot 1 spel för Skellefteå. Och i det skedet tog AIK Time Out. AIK fick också en PP chans (11.38) efter att Martin Lundberg fick 2 minuter för Roughing. Men det resulterade till att Skellefteå tilldelades en straff efter att Dick Tärnström hakade Pierre-Edouard Bellemare. Och genom den straffen tog Skellefteå ledningen 2-3 genom Oscar Möller. AIK:s PP kvarstod trots straffen och det resulterade till att AIK kvitterade till 3-3 (13.01) genom Christian Sandberg (Kent McDonell, Daniel Bång) Och AIK hade några fler chanser att ta ledningen under perioden men lyckades inte få till några bra avslut. Ett av lägena var då Joacim Eriksson strulade till det bakom kassen och kunde resulterat till att AIK kunde gjort mål i tom bur om dom fått fram pucken. Den sista händelsen som skedde under perioden var att Skellefteå fick en ny PP chans (13.29) efter att Rastislav Pavlikovsky fick 2 minuter för Hakning. Men AIK lyckades reda ut det boxplayet och ställningen stod sig perioden ut. Skottstatistiken slutade på 10-13 till Skellefteå.

Rastislav kom inte till spel i tredje perioden efter att ha fått känningar av sin nackskada efter den brutala tacklingen från Abbott.

Tredje perioden var den första händelsen att AIK fick en ny PP chans (8.06) efter att Oscar Lindberg fick 2 minuter för slashing. Och det resulterade till att AIK tog ledningen 4-3 (9.17) genom Stefan Johansson (ass. Josh MacNevin, Christian Sandberg) Och AIK kämpade på bra och det såg länge ut som att AIK skulle lyckas reda ut denna perioden och behålla sin ledning. Men så blev inte fallet, för (12.33) kvitterar Skellefteå till 4-4 genom Jimmie Ericsson (ass. Johan Alm, John Klingberg) Och det resultatet stod sig perioden ut och allt fick avgöras på förlängning. Skottstatistiken slutade på 4-9 till Skellefteå. Den totala skottstatistiken slutade på 21-33.

Fjärde perioden började med att AIK fick ett nytt PP läge (0.21) efter att Joakim Lindström fick 2 minuter för Hakning. Men inget ledningsmål för AIK i det numerära överläget. AIK var nära att avgöra matchen genom Victor Ahlström, men pucken tog i stolpen. Sen var det Skellefteå som fick ett PP läge (8.21) efter att Richard Gynge fick 2 minuter för Hög klubba. Skellefteå drabbades av ytterligare en utvisning (19.28) efter att Oscar Lindberg fick 2 minuter för Puck Out och ett nytt PP för AIK. Men något mål kom inte då heller. Och allt fick avgöras i en ny förlängningsperiod. Skottstatistiken slutade på 14-11. Totalt 35-44.

Skellefteå var nära att få dit den avgörande pucken i öppet mål Viktor Fasth räddades av Josh MacNevin (tur det)

Femte perioden fick AIK börja med ett PP efter Skellefteås sena utvisning i fjärde perioden. Sen blev det en dubbelutvisning, Christian Sandberg för AIK och Tomas Skogs i Skellefteå efter att ha gruffat lite med varandra (0.47) men dubbelutvisningen kvittades och AIK hade fortfarande PP. Men Skellefteå lyckades reda ut sitt boxplay. När det hade spelats 5 minuter av perioden var det nära att AIK avgjorde genom Daniel Rudslätt som stod placerad framför målet men skottet gick utanför. Men inget avgörande mål kom under den här perioden heller. Rosén, Gynge och Steen kombinationen har varit närmast under perioden att avgöra matchen. Skottstatistiken slutade på 6-12 till Skellefteå.

Sjätte perioden var det många trötta spelare som tog sig ut på isen för att få ett slut på matchen, det började med några skottchanser från AIK:s sida redan i början av perioden men något avgörande mål kom inte. Även Rosén, Gynge och Steen kombinationen hade sina chanser att få till ett avgörande men pucken ville inte riktigt gå in i målet. Den första händelsen som skedde under perioden var att AIK drabbades av en utvisning (7.23) då Dick Tärnström fick 2 + 2 minuter för Hög klubba efter att ha träffat Erik Forsell med klubban i ansiktet och Forsell blev liggandes kvar på isen. Men Skellefteå lyckades inte få till något avgörande mål dom heller under sitt 4 mot 5 spel. Istället drabbades också Skellefteå av en utvisning (8.06) efter att Joakim Lindström fick 2 minuter för Slashing, och blev 4 mot 4 spel istället. Men även då vart det inget matchavgörande, det kom istället strax efter att Skellefteå hade blivit fulltaliga igen och det var Skellefteå som fick till ett avgörande mål tillslut (10.49) genom Jimmie Ericsson (ass. Lee Goren, Oscar Möller) Och ställningen slutade 4-5 till gästerna (tyvärr) Skottstatistiken slutade på 6-8, och den totala skottstatistiken efter 6 perioder slutade på 47-64 till gästerna.

FAAN! Trist att AIK förlorade mot kopiorna. Tycker att AIK kämpa på bra och hade ett ganska bra spel, men sen slarvade dom lite i sina byten under andra perioden och det var då Skellefteå kunde vända matchen. Om AIK hade fått in pucken i målet under sina fantastiska chanser där pucken inte gick AIK:s väg hade AIK enkelt kunnat utökat matchställningen till 2-0. Men nu blev det istället 1-1. Bara att ladda om och ladda inför matchen imorgon igen i Skellefteå Kraft Arena. Och som man har märkt så har AIK varit fantastiska på bortaplan och får hoppas att det går lika fantastiskt nu. :) FÖR VI SKA GÅ MOT SM-GULD! Så enkelt är det.